2009. febr. 9.

Ígéretemnek eleget téve írok. Mégpedig a Nőről. Furcsa téma, mivel még én is most tanulom, hogyan is kellene ezt csinálni. Mármint a nőséget. Vagy mi.
Milyen a nő? Boszorkányos, titokzatos, vonzó, céltudatos, alázatos, segítőkész, gondos, rendezett, blabla.
Igazán nehéz feladat lehet ma igazi nőnek lenni, de talán még nehezebb azzá válni. A példaképek oly messze állnak ettől a kortól. Nehéz össze bogarászni a történelem homályából a hasznos, irányadó és értékes példákat. Ahogy Hamvas is írja, a nő összetett, bonyolult lélek. Egyszerre jelen van benne a szűziesség és a kurvaság.
"Hamvas azt mondja egy esszéjében, hogy az igazi férfinak alapvetően a szűzre van szüksége. De amikor közelít hozzá, akkor az a jó, hogyha meglátja a kokottot is benne." :)
A Nővé válás kulcsa szerintem ezen lényegek helyes arányának megtalálása. Itt jön az igazi boszorkányság, mivel nehéz eltalálni az egyensúlyt, s még nehezebb azt a gyakorlatba átültetni. Bár ha egyszer az ember belekóstol ebbe az ördögi játékba, nos onnantól kezdve élvezetes a tanulás ;)
Úgy hiszem, hogy vannak velünk született adottságok; melyek, ha jó az alapanyag, akkor segítenek finommá formálni a nőiességet. Itt most nem a szocializációval befogadott dolgokra gondoltam. Persze ez még inkább meghatározó. Ne várjuk el egy primitív környezetből jött emberkétől, hogy finomra csiszolva fog megjelenni (legyen az nő vagy férfi). Az ideális szerintem az, ha a genetikus hátteret a megfelelő szocializáció követi.
Az igazi nő az ellentétek harmóniájában él. Egyszerre tündér és démon, kegyetlen és kedves, stb... A sejtetés nagymestere. Nem mutat, hanem sejtet, megmozgatja a fantáziát. Ergo szánalmas, ha valaki csak vetkőzéssel tudja magára vonni a figyelmet...

Hamvas Béla szerint a drágakövet a borral, és a nővel párhuzamba lehetne hozni. (Bor filozófiája.) Elgondolkoztam. Van ebben valami. Hiszen a drágakövekben ott a titokzatosság, csillogó fény. Mindegyik egyedi. A borban pedig épp úgy el kell merülni, és kóstolgatni mint egy nőt, ahhoz, hogy igazán megismerjük a mélységeit.

Nekem mostanság bejött a megérzésekre hallgatás, no meg igyekszem a példaképem jelenleg botladozó lépteiből kiszűrni a használható fogásokat.

"Us girls we are so magical, Soft skin, red lips, so kissable. You know...

Nincsenek megjegyzések: